De eerste en meest bekende cryptomunt ter wereld bestaat al bijna tien jaar – en nog steeds weten we niet precies wie de maker van de bitcoin is.

We kennen alleen zijn pseudoniem, Satoshi Nakamoto.

Nakamoto verdween zeven jaar geleden van het internet, maar de ontwikkelaar van de cryptocurrency liet een digitaal spoor achter. Er zijn e-mails die werden uitgewisseld met vroege ontwikkelaars van bitcoin, commentaren op online forums en het originele whitepaper van bitcoin.

Hoewel er veel gespeculeerd wordt over de identiteit van Nakamoto, lopen alle pogingen om zijn identiteit vast te stellen dood. Een ontwikkelaar van bitcoin, Laszlo Hanyecz, vertelde Business Insider dat hij in 2010 honderden e-mails heeft uitgewisseld met de bedenker van de bitcoin.

Hanyecz is vooral bekend is als de man die de eerste aankoop met bitcoin deed. Hij bestelde twee pizza’s en rekende 10.000 bitcoin af.

Nakamoto en Hanyecz kregen contact toen de ontwikkelaar bitcoins had gedolven op zijn laptop. Hij toonde online belangstelling om bij te dragen aan de ontwikkeling van de cryptomunt. Nakamoto ging akkoord, zei Hanyecz, en in de loop van het jaar stuurde Nakamoto klussen naar Hanyecz.

Hanyecz zegt dat zijn contact met Nakamoto altijd "een beetje vreemd" was.

bitcoin

Foto: Reuters/Dadoruvic

"Ik vond bitcoin geweldig en wilde erbij betrokken raken, maar ik had ook een gewone baan ernaast", vertelt Hanyecz. "Nakamoto stuurde me e-mails met teksten als: 'Hé, kun je dit probleem oplossen' en 'Hé, kun je dit doen?'"

Nakamoto behandelde hem alsof hij een fulltime werknemer was. Voor Hanyecz was het een project waar hij gratis aan werkte.

Nakamato stuurde mails als: 'We hebben deze bugs - die moeten we repareren'. Hanyecz dacht dan: "Wij?" Ze waren helemaal geen team. "Ik zag het als een soort goedkeuring van hem. Hij leek me als teamlid te accepteren. Maar ik wilde de verantwoordelijkheid niet. Ik begreep niet goed wat er op dat moment aan de hand was."

Hanyecz zegt dat Nakamoto's eisen af en toe verkeerd bij hem vielen. "Ik wees hem er dan op dat hij niet mijn baas was en nam het niet al te serieus."

'Ik stelde een paar vragen, maar hij ontweek ze altijd'

Nakamoto leek ook niet erg enthousiast te zijn over de mining-activiteiten van Hanyecz.

"Nakamoto wilde liever dat ik niet te veel aan bitcoin-mining deed," zei Hanyecz. "Hij probeerde de gemeenschap te laten groeien en ervoor te zorgen dat meer mensen de munt commercieel zouden gebruiken." Hij had door dat er met mining maar een paar mensen rijk zouden worden.

Hanyecz zei hij dat hij Nakamoto doordeweeks met technische vragen benaderde, meestal over de achterliggende code van de munt. Nakamoto reageerde dan op alle opgespaarde vragen in één keer, meestal tegen het einde van de week.

Bitcoin, Members of Japan's idol group

 Foto: Kim Kyung Hoon/Reuters

Hoewel Hanyecz en Nakamoto samen aan een inspannend, hoogst technisch project werkten, zei Hanyecz dat Nakamoto altijd zijn anonimiteit handhaafde. Hanyecz vond dat steeds vreemder worden.

"Hij of zij heeft me nooit iets persoonlijks verteld", zegt Hanyecz. "Ik stelde een paar vragen, maar hij ontweek ze altijd. Die vragen werden nooit beantwoord."

Vanwege Nakamoto's naam veronderstelde Hanyecz - net als vele anderen - dat hij in gesprek was met een ietwat excentrieke man van Aziatische afkomst. Ook waren er diverse e-mails waarin Nakamoto paranoïde overkwam, aldus Hanyecz.

"Ik kreeg vreemde berichten", zei Hanyecz. "Ik legde ze naast me neer. Ik dacht: wat kan het me schelen als deze kerel me vertelt op te zouten? Dit was niet mijn werk - het was een hobby. Ik probeerde vrienden met hem te zijn. Hij leek erg paranoïde over mensen die de software zou kraken. Hij bleef waar we mee bezig waren de 'pre-release' noemen en ik hielp hem om die klaar te krijgen."

Achteraf gezien, zei Hanyecz, was de paranoia van Nakamoto begrijpelijk. "Als er iets was gebeurd met de code in een vroeg stadium, zouden we dit gesprek vandaag niet voeren."

Hanyecz zei dat hij gewend was om via het internet met excentrieke mensen om te gaan, maar dat zijn interacties met Nakamoto hem telkens een "raar gevoel" gaven.

Hanyecz zegt diep respect te hebben voor zowel Nakamoto's project als voor de persoon of het team dat schuilgaat achter de naam. Hanyecz gelooft dat de bitcoin niet had kunnen bestaan als de schepper zich bekend had gemaakt.

"Het is spannend, omdat mensen dol zijn op een mysterieuze man. Maar ik probeer mensen erop te wijzen dat het er niet toe doet wie bitcoin heeft gemaakt. Hij zou een psychotische moordenaar kunnen zijn," zei Hanyecz.

"Mensen identificeren zich graag met helden of schurken, maar in de cryptosfeer moet de code voor zichzelf spreken. Alleen charisma of een interessant persoonlijkheid brengt je niet ver als ontwikkelaar. Uiteindelijk word je beoordeeld op de kwaliteit van je code en het idee."